pátek 1. října 2021

Dumpster diving a můj první lov

 Konečně jsem se pustila do psaní článku, který jsem měla dlouho v hlavě. Konkrétně jde o "dumpster diving", což doslova znamená "potápění se v kontejneru". 


(Ilustrační foto; zdroj: https://zajimej.se/dumpster-diving-na-severu-jak-chteji-norove-bojovat-proti-plytvani-potravinami/ )


Pro mnohé tuto zkušenost mají jen bezdomovci, pro které je to víceméně jediný způsob, jak přijít k jídlu. Někdo ale žije s filozofií, kdy naprosto odmítá plýtváním jídla. 

S "dumpsterováním" mám zkušenosti i já sama. Popravdě jsem na tom nikdy neviděla nic nechutného. A můj názor se nezměnil. Když jsem v roce 2015 žila v Praze, seznámila jsem se s pár lidmi na jedné facebookové skupině, se kterými jsem se do takových lovů pouštěla. Ve skupině bylo spoustu lidí, kteří se o dumpster diving sice zajímalo, ale nikdy by se do něho nepouštěli. Já ho brala jako součást mé filozofie. Nesnáším a striktně jsem proti pokusům na zvířatech, velkochovům nebo transportu živých zvířat až po právě plýtvání jídla.


A tak jsem se s jedním kamarádem domluvila, že se do toho pustíme spolu. Tenkrát jsme se viděli poprvé až večer, když se na Prahu snesla tma. Jít za denního světla dumpstrovat je nesmysl, který zavání průšvihem. Vybírat kontejnery nebo popelnice je totiž v České republice trestným činem, který se trestá částkou od pěti tisíc výš. A proč? I obsah kontejneru je totiž pořád soukromým majetkem a vesměs se jedná o krádež.


Tu noc jsme se vydali do centra. Vyhlídli jsme si kontejnery u obchodních řetězců jako je Billa, Penny nebo Albert. Později se k nám připojil i další kamarád. V některých kontejnerech jsme nenašli nic a některé byly zamčené. U jednoho Albertu na "Ípáku" na nás narazili zaměstnanci, kteří na nás nikoho nevolali. Jen nás poučili o tom, abychom na místě nenechali žádný nepořádek. Naše úlovky jsme si podělili, ale něco jsme na místě nechali i pro bezdomovce. My jsme jídlo nepotřebovali tak jako oni. Právě na Ípáku jsme se s jedním bezdomovcem, co seděl u Tesca, dali do řeči. Mezitím jeden kamarád vešel dovnitř toho nonstopovýho Tesca, aby se zeptal místních zaměstnanců, zda vůbec věcí, kolik potravin se zbytečně vyhazuje. I přes obyčejné dotazy a slušné chování byl z Tesca vyveden. 


V některých zemích jako je třeba Dánsko a severské země vůbec, je dumpstrování pro studenty nezbytné. A především legální. Mnohdy jsou jejich potraviny v daleko lepším stavu než potraviny v našich kontejnerech. 


Co je dobré si z kontejneru odnést? Jedná se vesměs o ovoce a zeleninu, která byla vyhozena, protože neodpovídá stupidním standardům EU. A přitom by třeba u těchto potravin ponížit cena než je vyhodit do odpadu. Osobně bych nebrala zabalené pečivo nebo sýry a uzeniny, jelikož může být napadené salmonelou. Obal se nám může zdát v pořádku, datum také, ale přesto nemusí třeba pořádně těsnit nebo v něm může být miniaturní dírka a "Ahoj salmonelózo!". Pochopitelně je po příchodu domů třeba zeleninu a ovoce pořádně umýt než jí nějak zpracujeme.


Pořád nechápete, proč by se někdo do hrabání v kontejneru pouštěl dobrovolně? Tak se pojďte podívat na statistiky.


· Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí.

Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. Více než polovinu vyhodí domácnosti, 30 % se vyhodí při výrobě a zpracování, 12 % ve stravování a 5 % vyplýtvají velkoobchody a maloobchody.

Zdroj: Organizace pro výživu a zemědělství


· 21–37 % globálních emisí skleníkových plynů má na svědomí produkce potravin

V těchto číslech je zahrnuto nejen zemědělství, využívání půdy a její přeměna, ale i doprava, zpracování, skladování, balení, prodej, spotřeba a potravinové ztráty.

Zdroj: Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu


· Na výrobu jednoho kilogramu hovězího masa se spotřebuje 15 500 litrů vody.

Z toho většina vody (15 300 litrů) padne jen na vypěstování krmiva. Nejnáročnější na vodu je ale čokoláda. Ne jeden kilogram čokolády se při produkci a transportu vypotřebuje asi 24 000 litrů vody.

Zdroj: The water footprint of food




Žádné komentáře:

Okomentovat